Franz Liszt (del 2)

Eftersom Franz betraktades som ett underbarn, var det många aristokratiska familjer som ville att han skulle bli lärare åt deras barn. En av dessa var familjen de Saint-Cricq. De ville att deras dotter, grevinnan Caroline-Louise skulle lära sig spela piano. Caroline1828
Carolines mamma, Jeanne-Clémence, var den som var mest aktiv i dotterns pianospel, och hon var väldigt förtjust i Franz. Då Caroline och Franz blev kära i varandra, stöttade hon detta till hundra procent. De planerade att gifta sig,  men Carolines far stoppade bröllopet efter att Carolines mor hastigt dog. Han ansåg inte att en pianolärare hade plats i sin dotters framtid. Franz gick in i en djupare depression och slutade i princip att spela. 1828 skrevs det t.o.m. i en tidning att han hade dött.
Så illa var det dock inte. Denna svåra period höll i sig i närmare 4 år. Det var under den franska ”juli-revolutionen” 1830 som Franz blev aktiv igen. Hans mor sa: ”Det var kanonerna som botade honom.”
Franz blev återigen aktiv i Paris musikkretsar. Han återupptog konserter och blev bekant med samtida musiker såsom Hector Berlioz, Frédéric Chopin, and Niccolò Paganini. De hade alla påverkan på Franz egna kompositioner och även på hans sätt att uppträda. Paganini var en mästare på sin violin, och ansågs nästan ha övernaturliga ”häxkrafter” som han använde för att få sin violin att låta på ett sätt som aldrig tidigare praktiserats.
Detta påverkade Franz väldigt mycket, och han ville bli en liknande mästare på sitt instrument.

1833 var han på en fest i Chopins lägenhet och där träffade han grevinnan Marie d’Agoult, en gift kvinna som ha hade träffat vid olika tillfällen förut. Hon kom att bli hans följeslagare i 12 år och födde honom 3 barn. Marie skilde sig från sin man 1835. För att inte skandalen skulle bli för stor, reste paret under 4 år runt i Europa. Franz skrev musik och höll konserter, Marie var författare. Marie_d'Agoult
Franz skrev nu på ”Années de pèlerinage”, 3 st pianosviter som betraktas som det mästerverk som summerar Franzs musikaliska stil. Översatt betyder det ”år av vallfärd” och beskriver deras kringflackande liv. I december 1835 föddes parets första barn, dottern Blandine,  i Geneve. Cosima kom 1837 och Daniel föddes 1839. De bodde även i Italien. Dock blev deras relation väldigt ansträng med tiden, så Franz började turnera på heltid, medan Marie flyttade till Paris, där Anna, Franz mor bodde kvar. De kommande åren umgicks familjen väldigt sporadiskt under de ledigheter som Franz hade. 1844 skildes paret åt för gott. Båda hade relationer på andra håll. Marie blev ovän med Franz och skrev kritik mot honom under pseudonymen Daniel Stern. Han fick inte heller träffa sina barn de kommande fem åren. Detta spelade dock inte så stor roll.

Lisztomanin hade verkligen tagit fart. Franz_Liszt_1843
Hans pianouppträdanden var så otroligt efterfrågade. Man kan kalla honom för den första, verkligt bejublade popstjärnan. Kvinnor svimmade och kastade upp sina underkläder till honom. Han levde återigen ett ungkarlsliv och hade många kärleksaffärer.
Hans mor tog genom åren hand om barnen i hans frånvaro, så han skickade henne pengar till deras uppehälle. Pengar var aldrig några problem, han tjänade så mycket att han skänkte oerhört mycket pengar till välgörenhet.
Han mindes sin barndom och Antonio Salieri, som lärde honom så mycket utan kostnad, och tog sig an många unga musiker och kompositörer.