Jazzrepetitioner – del 2

Idag har det blivit lördag och vi har bara en dag kvar innan konserten ”Gonna Fly Now” går av stapeln på Bäckängsgymnasiet.

Här kan ni se hur vårt program ser ut.

20141108_105136[1]  20141108_105123[1]

Senast jag skrev lovade jag att jag skulle berätta lite mer om tre av låtarna vi har valt. Och jag håller alltid vad jag lovat. :-)

”Take Five” är en låt som kom ut på en singelversion 1961 (mitt födelseår!). Den blev en one-hit wonder och den bäst säljande jazzsingeln någonsin, men komponerades redan 1959 av saxofonisten Paul Desmond. Då den kom ut 1959 var det på skivan Time Out med Dave Brubeck Quartet, där Paul Desmond varit med sedan 1951. Låtens titel kom sig av den relativt ovanliga taktart som låten går i, fem fjärdedels takt. Detta var inte den första jazzlåten med den takten, men det är den första som verkligen slog. Från början var det en ren instrumental låt, men 1961 skrev Dave Brubeck och hans fru Lola en text till den. På inspelningen som gjordes 1961 sjöngs texten av Carmen McRae. Låten har varit oerhört populär genom åren, många har spelat och sjungit in den. Och nu är det dags för WomenMen och Tranemo Storband!

”Copacabana” är en låt som jag känner till på grund av att den var populär när jag växte upp och sjöngs av Barry Manilow. Han var en av min lillasysters största favoriter, så jag har nog hört det mesta han gjorde då vi var tonåringar. Låten handlar om Lola, som var en revyartist och hade ett förhållande med Tony, som var bartender på Copacabana, den hetaste nattklubb som fanns att skåda norr om Havana. En kväll blir en patron, Rico, väldigt förtjust i Lola. Han spelar tyvärr ganska dåligt då han försöker att förföra henne, och får Tony på sig. Kvällen slutar med en duell. 30 år senare har nattklubben blivit ett diskotek. En förvirrad och alkoholiserad Lola som förlorat sin Tony finns fortfarande kvar i samma utstyrsel som förr…
Många känner igen låten efter att ha sett ”Tjejen som visste för mycket”.

”Tuxedo Junktion” är en låt jag känner till efter att ha hört den med Manhattan Transfer som hade med den i sitt första album ” The Manhattan Transfer” som kom 1975. Fast den här är den äldsta av de tre jag belyser här. Den skrevs redan på 1930-talet och blev en stor instrumental hit 1940 med Glenn Miller och hans band.
Från början användes den vid uppträdanden mellan olika band, så att det inte skulle bli ett avbrott i dansen. Den handlar om aktiviteten på en Jazz och Blues-klubb i Birmingham, som låg i utkanten av Ensley, Alabama.
Låten har varit med i många filmer, såsom ”The Glenn Miller Story”, ”The Gene Krupa Story” och Woody Allens film ”The Curse of the Jade Scorpion”.

Här kommer nu några noter med låtarna, för nu brinner väl alla av längtan att få prova att spela och/eller sjunga dem!

IMP9755A  HL00313163  HL07357745

Lycka till!