Led Zeppelin

Led Zeppelin skapades av engelsmannen Jimmy Page, som är en av de mest inflytelserika gitarristerna genom tiderna. Under 60-talet var han en studiogitarrist i London och så småningom började han spela med gruppen Yardbirds. De splittrades, men kvar fanns ett kontrakt på en turné i Skandinavien. Jimmy Page plockade då ihop John Paul Jones (bassist), John ”Bonzo” Bonham (trummis) och sångaren Robert Plant för att kunna fullfölja turnén. Nu kallade de sig The New Yardbirds, men när turnén var klar, fortsatte de som Led Zeppelin.
Första skivan kom 1968 och hette Led Zeppelin I. Där låter musiken som en blandning mellan bluesrock och hårdrock. I den andra skivan, Led Zeppelin II (1969), börjar man se deras stil som ett hårdrocksband. John Bonhams tunga trummor ihop med Jimmy Pages gitarr och Robert Plants gälla röst bidrog till att forma den tidiga hårdrocken. Andra hårdrocksband blev tyngre och tyngre, men då gjorde Led Zeppelin en helomvändning till en nästan akustisk skiva på Led Zeppelin III (1970). Dock återgick de till den tynga stilen på Led Zeppelin IV (1971). På denna skivan fanns så en av de mest klassiska hårdrockslåtarna någonsin, Stairway To Heaven.

Vill du hitta noter till denna fantastiska grupp, kommer här ett par exempel:

ALFFBM0007A PG9635A ALF40312

Gruppen producerade ytterligare 4 studioalbum under 70-talet:
1973 – Houses of the Holy
1975 – Physical Graffiti
1976 – Presence
1979 – In Through the Out Door

Tyvärr dog John Bonham 1980 på ett tragiskt vis orsakat av för mycket sprit.  Gruppen beslöt sig då för att splittras. Även de andra medlemmarna hade fastnat i olika alkohol- och/eller drogmissbruk.
De har gjort några spelningar efteråt med andra musiker, men inte under sitt gamla namn.
Länge talades det om en återförening, men de har bara gjort en officiell återförening 2007 i London, på O2-arenan. På trummor fanns då Jason Bonham, son till John.
Intresset för den konserten var så stort att bandet förmodligen hade kunnat fylla arenan flera gånger om. Denna konserten har spelats in och gavs ut 2012 på CD, DVD och Blue-ray. Våren 2013 gavs det även ut en trippel-vinyl, som fick namnet ”Celebration Day”. Konserten har även visats på bio den 17 oktober i 40 länder på ca 1500 biodukar. Denna kväll drog in 2 miljoner dollar!