Tommy Emmanuel

Igår nämnde jag Tommy Emmanuel, så idag ska jag berätta lite mer om den här fantastiska gitarrist. tommy_emmanuel
Han kan verkligen hantera en gitarr på mer sätt än många. Att han dessutom har mycket humor är absolut inte en nackdel.
Trots att jag kommer från en familj med en gitarrist som far, undrade jag om det verkligen går att göra en konsert med EN person som spelar gitarr. Jag tänkte att det måste ju bli lite tråkigt ett tag i alla fall. Oj, vad jag bedrog mig! Han är helt fantastisk på att ha variationer i sina spelningar och detta gör att man KAN INTE TRÖTTNA! Och du behöver absolut inte vara gitarrist för att gilla det han gör.
Tommy föddes 31/5-55 i Australien in i en mycket musikalisk familj. När han var 4 år fick han sin första gitarr. Han mamma lärde honom en del, men han hade ett fantastiskt gehör och lärde sig därför mycket själv. Fadern skapade ett familjeband som 1961 bestod av Tommy, hans bror Phil på gitarr, broder Chris på trummor och storasyster Virginia på slidegitarr. De bodde i husvagn och åkte runt och fick sin inkomst genom spelningar. Detta var familjens enda inkomst i flera år.
Fadern dog tyvärr av en hjärtattack 1966. En australisk countrystjärna, Buddy Williams, tog då med familjen på en turné över hela Australien. Lagen krävde dock att barnen skulle gå i skola, så bandet fortsatte att uppträda på helger. Tommy hann även med några TV-framträdanden.
Tommys stora idol var Chet Atkins, som han hade hört på radio och blivit mycket inspirerad av. När fadern dog skrev han ett brev till honom och han fick svar. Chet blev hans mentor, men det dröjde nästan 15 år innan de sågs.
Tommy fortsatte att spela i band, men 1987 beslöt han sig för att försöka slå sig fram enbart som soloartist. Och det har ju verkligen gått bra!

En klassiker som alla gitarrister känner till är Guitar Boogie. Tommy gör den på flera olika vis, men här kommer ett exempel:

Och som vanligt kommer jag att ge lite exempel på noter om man nu vill spela själv.

MLB20439BCD MLB20872 HL00696409

 

Vill du se och höra honom, har vi även en fantastisk DVD där han beskriver och lär ut sin teknik till 16 av hans populäraste låtar.

MLB21726DVD